Ai grijă de tine!

Când o persoană dragă – copilul, părintele sau o altă rudă – se îmbolnăveşte, se produc schimbări în vieţile tuturor persoanelor implicate. Necesitatea acordării de îngrijire pentru persoana bolnavă, implică multă energie, putere fizică şi mentală şi efort bugetar.

Centrul atenţiei este persoana dragă şi reţineţi că reabilitarea sa poate avea rezultate pozitive abia după o perioadă lungă de timp. În mod evident această persoană suferă, are dureri fizice, se simte neajutorată, se confruntă cu dileme emoţionale şi este conştientă de starea sa. Această situaţie afectează şi persoanele implicate în îngrijirea persoanei în cauză.

Starea fizică a persoanei dragi îi poate influenţa pe cei apropiaţi în doua feluri:

Pentru a găsi puterea de a menţine o atitudine pozitvă faţă de îngrijirea persoanei dragi, este crucial să nu uitaţi de propia persoană. Trebuie să vă menţineţi sănătatea atât fizică cât şi mentală. În caz contrar, vă puteţi găsi în situaţia în care lipsa motivaţiei, considerarea tratamentului inutil, oboseala pronunţată şi inabilitatea de a suporta emoţiile persoanei dragi, să vă facă să simţiţi că a avea grijă de această persoană este o sarcină imposibilă şi de nesuportat.

Cum să vă controlaţi sentimentele şi cum să găsiţi aspectele pozitive ale îngrijirii persoanei dragi? – Găsiţi aceste informaţii în secţiunea Emoţii pozitive. Aici puteţi găsi sfaturi despre cum să vă organizaţi activităţile de îngrijire.