Sunt afecţiuni ale pielii ce rezultă din expunerea la următorii factori:
Macerarea – apare atunci cand pielea este expusă constant la umezeală şi se înmoaie, fiind astfel mai predispusă la apariţia infecţiilor. Principalele cauze:
transpiraţie
urină
exudatul rănilor
Ce favorizează apariţia escarelor?
Zonele cele mai predispuse la apariţia iritaţiilor
Escarele au 5 stadii, în funcţie de nivelul de dezvoltare:
STADIUL I – roşeaţa ce dispare după ce nu mai este presiune pe piele.
STADIUL II – roşeaţa ce nu dispare după eliminarea presiunii; suprafaţa pielii se inflamează.
STADIUL III – deteriorarea ajunge până la dermă (cel mai profund strat al pielii) şi este vizibilă, apar umflături, iritaţii.
STADIUL IV – deteriorarea ajunge la os, pielea este necrozată; apar ţesuturile moarte şi partea inferioară a rănilor se poate umple cu ţesut negru necrozat.
STADIUL V – este cel mai avansat, când necroza ajunge până la muşchi şi poate determina apariţia unei infecţii.
Persoanele sănătoase care îşi pot controla muşchii şi care sunt capabile sa reacţioneze la senzaţia de disconfort, nu vor avea niciodată această problemă. Escarele se dezvoltă în special în cazul persoanelor imobilizate sau cu mobilitate limitată.
Roşeaţa pielii ce nu dispare, inflamaţii apărute în zonele supuse presiunii, epiderma deteriorată – aceste simptome nu trebuie ignorate de îngrijitori. O igiena corespunzătoare şi observarea constantă a pielii sunt parte esenţială a tratamentului preventiv.
Dacă observaţi dezvoltarea escarelor la nivelul pielii trebuie să contactaţi imediat un doctor specialist, care va stabili un plan de tratament. Tratarea escarelor poate fi un proces dificil, de lungă durată, însă posibil, dacă se respectă recomandarea medicului.
Reţineţi: Cu cât acţionăm mai repede, cu atât tratamentul va fi mai eficient şi de mai scurtă durată. Nu uitaţi că este mai uşor să prevenim decât să tratăm.
Puteţi găsi aici mai multe informaţii despre îngrijirea pielii. Descoperiţi sfaturile practice pentru îngrijitorii persoanelor dragi.