Întrebări frecvente

1. Cum să alegeţi produsele potrivite pentru incontinenţă?

Pasul 1

Determinaţi gradul de incontinenţă cu care vă confruntaţi. În funcţie de gradul de incontinenţă, de frecvenţa pierderilor de urină şi de gradul de mobilitate, putem alege absorbantele sau scutecele potrivite.

Pasul 2

Alegeţi tipul de produs absorbant pe care doriţi să-l folosiţi.

Pasul 3

Alegeţi mărimea produsului pentru a asigura o fixare optimă pe corp. Pentru a vă face alegerea produsului potrivit mai uşoară, am creat un chestionar special. Utilizând acest chestionar veţi putea alege produsul potrivit şi mărimea potrivită.

2. Scutece clasice sau absorbante urologice cu formă anatomică – ce să alegeţi?

În funcţie de nevoile individuale şi preferinţe, puteţi alege dintre trei categorii de produse cu sisteme diferite:

Sistem deschis – absorbante anatomice fără aripioare;

Sistem semi – deschis –scutece cu benzi de prindere elastice (reglabile);

Sistem închis – scutece clasice cu aripioare sau chilot absorbant elastic.

Persoanele mobile, ce îşi pot controla parţial pierderile de urină se vor simţi mai confortabil cu absorbantele anatomice, ce se fixează cu ajutorul unui chilot elastic de susţinere, sau cu scutecele cu benzi de prindere reglabile. Aceste persoane pot alege, de asemenea, chilotul absorbant elastic ce este asemănător unui chilot obişnuit şi este foarte uşor de utilizat.

Pentru persoanele imobilizate sau cu mobilitate redusă, se recomandă scutetele cu sistem închis ce oferă protecţie optimă, în cazurile de incontinenţă medie şi gravă. Produsele absorbante oferă protecţie excelentă în cazurile de incontinenţă, indiferent de sistem; însă, este important de reţinut să alegeţi marimea potrivită şi gradul de absorbţie corespunzător, şi să activaţi produsul înainte de utilizare.

3. Există produse de incontinenţă diferite pentru femei si bărbaţi?

În funcţie de tipul de protecţie necesar, există produse concepute special pentru femei, bărbaţi şi unisex. În cazul incontinenţei uşoare, se găsesc produse speciale pentru femei si pentru bărbaţi din motive anatomice. Astfel avem gama de absorbante urologice pentru femei Seni Lady, respectiv Seni Man pentru bărbaţi. Absorbantele Seni Lady pot fi folosite şi de către bărbaţi. Toate produsele pentru incontinenţă medie şi gravă – scutece clasice, absorbante cu formă anatomică, chilot elastic absorbant – sunt unisex.

4. Care este difetenţa dintre un absorbant igienic normal şi un absorbant urologic?

În general, pentru protecţie în cazul incontinenţei uşoare se utilizează un absorbant igienic normal, însă această soluţie nu este eficientă. Absorbantele urologice şi absorbantele igienice normale arată similar, dar structura, construcţia şi utilizarea lor sunt diferite. Pentru mai multe informaţii click aici.

5. De ce merită să alegem produse ce permit pielii să respire?

Pielea noastră are nevoie de un flux constant de aer deoarece trebuie „să respire” pentru a fi sănătoasă. Dacă stratul exterior este făcut doar din folie izolantă, acesta blochează circulaţia aerului, şi astfel pielea începe să transpire. Pielea înroşită si iritată este mai expusă la apariţia escarelor.

Produsele ce permit pielii să respire, reduc riscul apariţiei iritaţiilor şi escarelor datorită structurii speciale a stratului exterior. Produsele premium, cum ar fi Super Seni, Seni Active, San Seni, Seni Optima, Seni Lady şi Seni Man, au un strat exterior confecţionat dintr-un material ce permite circulaţia aerului, pe întreaga suprafaţă. Acest material are aceleaşi propietăţi ca şi folia izolantă, dar structura sa conţine micropori destul de mici ca să păstreze umezeala înăuntru şi totuşi destul de mari cât să permită circulaţia aerului. Datorită acestei propietăţi circulaţia aerului nu este întreruptă şi astfel pielea poate respira.

Faptul că învelişul exterior este confecţionat dintr-un alt material decât folie izolantă, nu influenţează capacitatea şi timpul de absorbţie, însă oferă confort sporit la utilizare – scutecele ce permit pielii să respire nu foşnesc – sunt mai discrete şi plăcute la atingere.

Această caracteristică a scutecelor poate fi obţinută şi prin aplicarea unor aripioare laterale speciale din neţesut. Materialul din neţesut permite circulaţia aerului în zona şoldurilor.

6. Grosimea scutecului influenţează capacitatea de absorbţie?

Părerea generală, că un scutec mai gros este mai absorbant, este greşită. Miezul absorbant din scutecele mai subţiri este presat, îmbunătăţind confortul în utilizare (produsul este mai discret), dar în acelaşi timp urina se distribuie mai bine în scutec.

Ce determină capacitatea de absorbţie?

 • Cantitatea de pulpă din celuloză este componenta principală a miezului absorbant.
 • Prezenţa substanţei speciale – superabsorbant – transformă lichidul în gel şi neutralizează mirosul neplăcut al urinei. Dacă nu ar fi superabsorbantul, lichidul s-ar scurge din scutec la cea mai mică presiune.
Concluzie: combinaţia dintre pulpa din celuloză şi cantitatea corespunzătoare de superabsorbant determină capacitatea finală de absorbţie, aceasta nu depinde de grosimea scutecului.

7. O persoană cu cateter are nevoie de scutece?

Depinde dacă persoana cu cateter are şi incontinenţă fecală.

Dacă problemele sunt doar de incontinenţă urinară, atunci este de ajuns utilizarea unor aleze sau a unui absorbant urologic. In cazul unei incontinenţe fecale, este recomandată utilizarea Seni V, un insert absorbant cu formă anatomică, fără strat exterior de tip barieră. Sunt perfecte ca şi protecţie suplimentară pentru lenjerie sau în combinaţie cu alte scutece în cazul incontinenţei fecale. Nu cauzează iritaţii, însă nu pot folosite ca produse independente pentru incontinenţa urinară sau mixtă.

8. Cum se aplică un scutec pe o persoană cu incontinenţă fecală?

În unele cazuri, incontinenţa urinară este acompaniată şi de incontinenţă fecală şi scutecele, de cele mai multe ori, se murdăresc. În asemenea cazuri nu se profită la maxim de capacitatea de absorbţie a scutecului, şi astfel cresc costurile din cauza schimbării frecvente a scutecelor.

Pentru a evita acest lucru, se recomandă utilizarea insertelor absorbante suplimentare, împreună cu scutecele clasice; după ce se murdăresc, aceste inserte pot fi îndepărtate fără necesitatea schimbării scutecului.

Aceste produse sunt disponibile în oferta Seni – gama Seni V. Insertul varianta Normal poate fi utilizat cu scutece de toate mărimile, iar varianta Maxi doar cu scutece mărimea Extra Large.

9. Cum se îngrijeşte pielea unei persoane ce foloseşte scutece?

Pielea unei persoane cu probleme de incontinenţă urinară/fecală are nevoie de protecţie specială. Igiena zilnică adecvată menţine pielea curată şi sănătoasă, o protejează împotriva efectelor negative nedorite şi îmbunătăţeşte confortul şi starea de bine a persoanei în cauză.

Ce ar trebui să includă igiena zilnică?

 • utilizarea produselor cosmetice speciale pentru curăţarea pielii şi îngrijirea părţilor expuse iritaţiilor;
 • tratment preventiv.

Există game complete de produse de îngrijire dedicate persoanelor cu incontinenţă urinară, care se găsesc în farmacii sau magazine de profil. Protecţia eficientă se obţine prin utilizarea cosmeticelor din aceeaşi gamă, de exemplu gama Seni Care – produsele cosmetice din această gamă se completează unele pe celelalte. Utilizarea produselor cosmetice din game diferite, poate provoca iritaţii din cauza interacţiunii ingredientelor.

Ce trebuie reţinut?

 • Pielea unei persoane cu incontinenţă este foarte sensibilă, iar expunerea constantă la factorii iritanţi poate înrăutăţi această stare.
 • Este important să utilizăm cu moderaţie produsele de îngrijire, pentru a evita efectele negative asupra pielii.
 • Igiena personală ar trebui făcută de cel puţin o dată pe zi, iar pielea trebuie protejată după fiecare schimbare a scutecului.
 • Igiena este un proces delicat şi trebuie făcută cu grijă, pentru a nu irita pielea.
 • Este recomandată utilizarea prosoapelor delicate şi moi, şi a mănuşilor speciale pentru curăţare.

Mai multe informaţii despre piele, găsiţi în secţiunea Îngrijirea pielii.

10. Cât de des trebuie schimbat scutecul?

Un scutec trebuie schimbat cât de des este necesar. Când un scutec este atât de plin, încât nu mai poate fi folosit în continuare, înseamnă că trebuie schimbat.

Pentru a nu expune pielea la iritaţii inutile, se recomandă schimbarea scutecului după fiecare eliminare a materiilor fecale. În alte cazuri, indicatorul de umiditate, care se decolorează după contactul cu umezeala, va indica faptul că scutecul este plin.

OBSERVAŢIE: Trebuie verificat nivelul de umezeală din scutec, deoarece prezenţa prelungită a umezelii poate duce la strângerea miezului absorbant, cauzând astfel iritaţii şi disconfort utilizatorului.

11. Este sigură utilizarea scutecelor?

Da, utilizarea produselor absorbante Seni este sigură.

De ce produsele Seni sunt sigure de utilizat?

 • Produsele Seni nu conţin latex, reducând astfel riscul reacţiilor alergice;
 • Materialele utilizate pentru confecţionarea produselor absorbante Seni, provin din surse de încredere şi sunt testate pentru siguranţa utilizatorilor;
 • Instituţiile noastre au implementat standardele de calitate ISO, fapt confirmat de certificatele de rigoare;
 • Toate produsele noastre sunt in conformitate cu cerinţele stricte de siguranţă, stabilite de Uniunea Europeană, fapt confirmat de prezenţa semnului CE de pe ambalajele produselor noastre.

12. Ce înseamnă activarea scutecului?

Este foarte importantă activarea scutecului, înainte de utilizare. Activarea înseamnă pregătirea scutecului pentru utilizare. În acest mod se activează miezul absorbant şi volănaşele ce previn scurgerile laterale.

activation

13. Cum evitaţi scurgerile din scutec?

În general, scurgerile din scutec sunt cauzate de alegerea produsului nepotrivit pentru gradul de incontinenţă, sau de mărimea necorespunzătoare.

Pentru evitarea scurgerilor şi pentru asigurarea confortului maxim, ţineţi de cont de următoarele reguli:

 • scutecul ar trebui să se potrivească bine pe utilizator – verificaţi dacă aveţi mărimea corectă;
 • capacitatea de absorbţie trebuie să corespundă cu nivelul pierderii de urină;
 • produsul se activează înaintea utilizării;
 • volănaşele laterale nu trebuie să fie îndoite în interior;
 • scutecul trebuie schimbat decât ori este necesar, pentru a preveni umplerea excesivă.

Dacă aceste regulile se respectă, riscul scurgerilor laterale este redus. Pentru extra protecţie pe timpul nopţii, se poate utiliza o aleză igienică.