Enurezisul nocturn

Ce este enurezisul?

Enurezisul nocturn, denumit în mod frecvent “udarea patului”, reprezintă termenul folosit pentru copiii care au probleme de pierderi involuntare de urină în timpul somnului, în condiţiile în care isi pot controla funcţiile fiziologice în timpul zilei. În general, dacă problema persistă şi după vârsta de 5 ani, se consideră că este de natură medicală. Dacă aceste episoade nu se întampla mai des de 3 ori pe săptămână, ne confruntăm cu enurezis nocturn primar.

Ce reprezintă, de fapt, enurezisul?

Enurezisul este frecvent întalnit la copii, şi în afara bolilor care au la baza alergii, este afecţiunea cronică cea mai frecventă a copilariei. Se manifestă mai mult în cazul băieţilor şi poate dispărea, de la sine, odată cu înaintarea în vârstă.

Enurezis

  • Enurezis primar – legat de diverse boli si tulburări congenitale ale copilului.
  • Enurezis secundar – revenirea la enurezisul din timpul nopţii, după ce aceste episoade nu s-au mai întâmplat în decurs de cel puţin 6 luni.
  • Monosimptomatic – o singură disfuncţie.
  • Polisimptomatic – apar mai multe simptome, cum ar fi nevoia urgentă de a urina sau poliuria.

Ce cauzează enurezisul?

În afară de cauzele general cunoscute, mai pot fi amintite următoarele:

Enurezisul nu este doar o problemă de ordin psihologic. Copii care au astfel de “accidente”, devin din ce in ce mai frustraţi şi nu înţeleg ce se întâmplă cu ei. Problema se accentueaza odată cu înaintarea în vârstă. Uneori, nici părinţii nu pot gestiona corespunzător această situaţie. Ce puteţi face?

Diagnostic şi tratament

Fiecare copil cu incontinenţă urinară trebuie să fie examinat de un medic, care în baza unor teste specifice, va pune diagnosticul corect. Există situaţii când cauza enurezisului poate fi tratată – atunci nopţile neplăcute pot deveni un episod de domeniul trecutului.

Examinarea necesară pentru a stabili diagnosticul corect, presupune:

Doctorul trebuie să explice, atât copilului cât şi familiei, care sunt cauzele enurezisului şi care este soluţia. Este foarte important  ca tratamentul să fie înteles şi acceptat de către copil.  Enurezisul poate fi limitat sau chiar eliminat, dar, în acest proces, este foarte importantă buna colaborare a copilului, atât cu familia, cât şi cu medicul.

Ce recomandări poate face doctorul?

1. Tratament nemedicamentos

Se bazează pe antrenarea controlului vezicii urinare – pentru început pe timpul zilei, apoi şi noaptea, antrenamentul poate dura câteva săptămâni.

2. Tratament medicamentos

Acesta poate dura până la câteva luni. Medicamentele se prescriu pentru a avea următoarele rezultate:

Se consideră că tratamentul a avut succes dacă numărul de “nopţi umede” este diminuat cu 90%.

Aflaţi ce puteţi să faceţi pentru a vă ajuta copilul, aici.