Există mai multe clasificări ale incontinenţei, în funcţie de diversi factori luaţi în considerare. Cea mai utilizată, însă, este cea realizată de Comitetul de Standardizare al Societăţii Internaţionale de Continenţă (ICS). Este o clasificare standard, ce include şi incontinenţa fecală.
Incontinenţa urinară
Are legatură cu slăbirea muşchilor pelvieni, se manifestă prin pierderea involuntară de urină, în timp ce pacienţii fac efort fizic, stranută sau tuşesc. Afectează în special femeile, iar la bărbaţi, poate să apară în urma unei intervenţii de prostatectomie.
Pierderea necontrolată de urină, precedată de nevoia urgentă de a urina: poate fi sub forma unor scurgeri minore între urinările voluntare, sau a unei goliri complete, involuntare, a vezicii.
Pierdere involuntară de urină în timp ce pacientul face efort fizic, tuşeşte sau strănută, însoţită de nevoia urgentă de a urina.
Denumită şi enurezisul nocturn, reprezintă pierderea involuntară de urină în timpul somnului.
Pierderea continuă şi involuntară de urină.
Apare din cauza tulburărilor sistemului nervos. Pacientul nu simte nevoia urgentă de a urina, iar vezica se goleşte automat de tot volumul de urină.
Pierdere involuntară de urină, cauzată de umplerea în exces a vezicii urinare (de exemplu din cauza unui blocaj al orificiului tractului urinar).
Este pierderea involuntară de urină prin alt canal decât uretra.
Tip de incontinenţă ce nu poate fi clasat în nici o categorie de mai sus, afectează în special persoanele cu probleme psihice care nu au probleme ale tractului urinar.
Pierderea involuntară de urină care poate apărea, de exemplu, în timpul actului sexual, sau după urinarea voluntară (incontinenţa de picătură, post-micţiune).
Incontinenţa fecală
Pacientul simte nevoia urgentă de a elimina, dar nu se poate controla suficient timp încât să ajungă la toaletă – cauza frecventă este slăbirea muşchilor sfincterului anal.
Apare fără ca pacientul să simtă, în prealabil, nevoia de a elimina materiile fecale – cele mai frecvente cauze sunt tulburările sistemului nervos, slăbirea muşchilor sau constipaţia cronică.