Tipuri de incontinenţă

Există mai multe clasificări ale incontinenţei, în funcţie de diversi factori luaţi în considerare. Cea mai utilizată, însă, este cea realizată de Comitetul de Standardizare al Societăţii Internaţionale de Continenţă (ICS). Este o clasificare standard, ce include şi incontinenţa fecală.

Incontinenţa urinară

Incontinenţa de stres

stress incontinenceAre legatură cu slăbirea muşchilor pelvieni, se manifestă prin pierderea involuntară de urină, în timp ce pacienţii fac efort fizic, stranută sau tuşesc. Afectează în special femeile, iar la bărbaţi, poate să apară în urma unei intervenţii de prostatectomie.

Incontinenţa de urgenţă

urge incontinencePierderea necontrolată de urină, precedată de nevoia urgentă de a urina: poate fi sub forma unor scurgeri minore între urinările voluntare, sau a unei goliri complete, involuntare, a vezicii.

Incontinenţa mixtă

Pierdere involuntară de urină în timp ce pacientul face efort fizic, tuşeşte sau strănută, însoţită de nevoia urgentă de a urina.

Incontinenţa de noapte

Denumită şi enurezisul nocturn, reprezintă pierderea involuntară de urină în timpul somnului.

Incontinenţa continuă

continuous incontinencePierderea continuă şi involuntară de urină.

Incontinenţa de reflex

Apare din cauza tulburărilor sistemului nervos. Pacientul nu simte nevoia urgentă de a urina, iar vezica se goleşte automat de tot volumul de urină.

Incontinenţa de “prea plin”

overflow incontinencePierdere involuntară de urină, cauzată de umplerea în exces a vezicii urinare (de exemplu din cauza unui blocaj al orificiului tractului urinar).

Incontinenţa extrauretrala

Este pierderea involuntară de urină prin alt canal decât uretra.

Incontinenţa nedefinită

undefined incontinenceTip de incontinenţă ce nu poate fi clasat în nici o categorie de mai sus, afectează în special persoanele cu probleme psihice care nu au probleme ale tractului urinar.

Alte tipuri de incontinenţă

Pierderea involuntară de urină care poate apărea, de exemplu, în timpul actului sexual, sau după urinarea voluntară (incontinenţa de picătură, post-micţiune).

Incontinenţa fecală

Incontinenţa de urgenţă

Urge incontinencePacientul simte nevoia urgentă de a elimina, dar nu se poate controla suficient timp încât să ajungă la toaletă – cauza frecventă este slăbirea muşchilor sfincterului anal.

Incontinenţa pasivă

Apare fără ca pacientul să simtă, în prealabil, nevoia de a elimina materiile fecale – cele mai frecvente cauze sunt tulburările sistemului nervos, slăbirea muşchilor sau constipaţia cronică.