Culorile vârstei a treia

„Nimic nu te face mai bătrân decât omniprezentul gând că îmbătrâneşti” Georg Christoph Liechtenberg

Vârsta a treia este considerată ca fiind toamna vieţii, a doua tinereţe sau anii de aur. Aceasta este o parte inevitabilă a vieţii, pe care o experimentează oricine. Este o perioadă pe care fiecare o trăieşte diferit – există multe feluri de a îmbătrâni.

A îmbătrâni este un proces constant încă de la naştere. Cursul acestui proces, depinde de factorii genetici, de condiţiile şi stilul de viaţă.

Etapele îmbătrânirii

Organizaţia Modială a Sănătăţii a împărţit acest proces în 3 etape:

 • 60–75 ani – a doua tinereţe
 • 75–90 ani – bătrâneţe
 • 90+ ani – longevitate

Etapele consecutive includ senilitatea progresivă fizică şi mentală:

 • deteriorarea graduală a fizicului, a stării mentale şi a independenţei
 • limitarea abilităţilor de adaptare socială – aşa numita îmbătrânire socială
 • creşterea dependenţei de alte persoane.

Cum percepem persoanele în vârstă?

Modul în care percepem persoanele în vârstă depinde de mai mulţi factori. Tinerii, adulţii şi bătrânii percep diferit bătrâneţea. Graniţele bătrâneţii sunt aproximative. Se întâmplă frecvent ca persoanele, peste 60 de ani, să se simtă tinere, deci graniţele bătrâneţii sunt flexibile.

Cine este considerat bătrân indiferent de vârstă? – o persoană care a încetat să mai fie activă şi şi-a pierdut pofta de viaţă – simptomele îmbătrânirii sunt evidente la o asemenea persoană.

Există multe stereotipuri legate de bătrâneţe. Acestea ne influenţează felul în care percepem persoanele în vârstă. „Cultul tinereţii” care domină de obicei în societate, cauzează marginalizarea persoanelor în vârstă – acest lucru afectează viaţa profesională şi activitaţile sociale şi reprezintă opusul abordării blânde şi respectoase, pe care o datorăm persoanelor în vârstă.

Culorile bătrâneţii

Înaintarea în vârstă are beneficiile sale. Este momentul când oamenii trec prin „a doua tinereţe”. Iată avantajele anilor de aur:

Frumuseţea vârstei a treia

Timpul liber creşte pe măsură ce cariera profesională se încheie. Oamenii se pot dedica pasiunilor sale, se pot odihni sau călători.

Este momentul când apar nepoţii, oamenii se pot folosi de timpul liber şi de experienţa de viaţa pentru a ajuta la creşterea lor.

Multe persoane decid să facă activităţi de voluntariat, pentru a-şi folosi timpul liber în beneficiul altora.

La întrebarea care este cea mai mare frică a lor, de obicei oamenii răspund – faptul că îmbătrânesc. De ce gândesc aşa oamenii despre înaintarea în vârstă?

Dezavantajele înaintării în vârstă

Pentru o parte din oameni, bătrâneţea este legată de bolile care apar odată cu înaintarea în vârstă – cum ar fi incontinenţa urinară, osteoporoza, reumatismul, obezitatea, demenţa, etc.

Deteriorarea condiţiei fizice – aceasta duce la dependenţa de alte persoane şi la creşterea frustrărilor.

Multe persoane în vârstă cred că sunt respinse de societate. Aceste sentimente sunt însoţite de singurătate – copiii îşi trăiesc propiile vieţi.

Scăderea calităţii vieţii – pensiile sunt mai mici în comparaţie cu salariul pe care îl aveau înainte.

Persoanele în vârstă devin triste din cauza faptului că viaţa lor se apropie de sfârşit. Gândul la oportunităţile ratate şi visele neîmplinite îi fac să devină depresivi.

Vârsta înaintată a persoanei dragi –cum să ajutăm?

La un moment dat, membrii familiei îmbătrânesc. Nu întotdeauna ştim cum să reacţionăm sau cum să-i tratăm, fără a le răni sentimentele.

Vă oferim câteva sfaturi utile

 • Nu vă impuneţi – o persoană în vârstă nu este un copil mai mare, are dreptul de a decide asupra vieţii sale. Acest lucru include şi dreptul de a vă accepta sau de a refuza ajutorul.
 • Persoanele în vârstă au nevoie de un scop în viaţă – o activitate cu care să îşi ocupe timpul liber şi să-şi folosească mintea. Această activitate se alege în funcţie de condiţia fizică, de sănătate şi de nevoile sale.
 • Persoanele în vârstă merită respect şi consideraţie pentru a-şi păstra deminitatea – a fi în preajma persoanelor bolnave reprezintă un subiect delicat – acestea sunt obligate să renunţe la independenţa lor şi să se bazeze pe un îngrijitor.
 • Propuneţi-i persoanei dragi să facă exerciţii fizice – făcute cu regularitate, acestea îi vor îmbunătăţi dispoziţia.
 • Dacă persoana dragă este bolnavă – asiguraţi-i îngrijire medicală şi confort.
 • Incontinenţa urinară apare sau se intensifică la persoanele în vârstă. Unele persoane nu acceptă că au incontinenţă şi nu le preocupă această problemă. Există mai multe moduri de a convinge persoana respectivă despre utilitatea produselor absorbante – discutaţi, arataţi-i broşuri informative. Cuvintele cheie sunt discreţie, confort şi fără miros neplăcut. Mai multe informaţii despre gama de produse absorbante Seni găsiţi aici.