Există o perioadă în viaţa fiecărui bărbat, caracterizată printr-o serie de multe schimbări. Treptat, corpul nu mai funcţionează ca înainte, apar dezechilibre de apetit, schimbări în starea de spirit, probleme cu somnul, etc. Când se manifestă aceste simptome, înseamnă că a debutat andropauza – echivalentul masculin al menopauzei.
Andropauza, sau menopauza masculină, reprezintă un proces gradual de modificări, specifice bărbaţilor, iar simptomele instalării se resimt pe o perioadă de mai mulţi ani. Andropauza nu afectează toţi bărbaţii, însă numărul celor care se confruntă cu această problemă, creşte o dată cu înaintarea în vârstă.
Deputează la vârste diferite( între 40 şi 55 de ani) şi depinde de foarte mulţi factori. Este rezultatul unei deficienţe de hormoni androgeni, în special cu reducerea producţiei de testosteron, responsabil pentru multe procese metabolice din corpul bărbatului. Nu există un semnal clar ce caracterizează debutul andropauzei, astfel că, marea majoritate a bărbaţilor ignoră atât starea generală de sănătate deterioarată, cât şi simptomele de mai jos.
Pentru diagnosticarea andropauzei este necesară analiza mai multor elemente, legate în special de condiţia biologică şi psiho-socială a pacientului, cât şi de echilibrul/dezechilibrul hormonal. Diagnosticul iniţial se pune pe baza completării chestionarului Morley (cunoscut şi sub numele de chestionarul „ADAM” – Deficienţa Androgenă a Bărbaţilor în Vârstă), andropauza fiind confirmată în situaţia în care cel puţin trei răspunsuri au fost afirmative. Spre deosebire de menopauza la femei, care înseamnă şi pierderea funcţiei de reproducere, andropauza la bărbaţi are doar efect de diminuare. Toate celelalte simptome pot afecta semnificativ calitatea vieţii unui bărbat. Din acest motiv trebuie să consultaţi un medic specialist, care vă poate recomanda tratamentul adecvat.