Menopauza

Ce este menopauza?

menopauseMenopauza este un eveniment natural ce apare în viaţa fiecărei femei şi semnifică sfârşitul perioadei de menstruaţie, ca rezultat al activităţii scăzute a ovarelor. Putem considera că o femeie de peste 40 de ani a intrat la menopauză, dacă nu a avut menstruaţie timp de 6 luni consecutiv.

Menopauza se instalează atunci când o femeie se apropie de vârsta de 50 de ani, dar simptomele specifice pot dura chiar şi câţiva ani.

Ce se întâmplă la menopauză?

Semnele apariţiei menopauzei se referă în special la scăderea concentraţiei de estradiol – hormon ce face parte din familia estrogenilor. În această situaţie, corpul unei femei trebuie să se adapteze la o perioadă cu activitate hormonală redusă.

Reglarea modificărilor hormonale diferă de la caz la caz, iar simptomele specifice acestei perioade pot apărea cu câţiva ani înainte de instalarea propriu zisă. Din acest motiv şi schema de tratament trebuie să fie personalizată pentru fiecare femeie în parte.

Simptomele menopauzei:

Reţineţi că menopauza nu este o boală, este un proces biologic natural. Menopauza nu se poate vindeca, tratamentele doar atenuează simptomele neplăcute şi ajută la restabilirea echilibrului hormonal.

Ce puteţi face pentru a trece mai uşor de simptomele menopauzei?