Culorile vârstei a treia

„Nimic nu te face mai bătrân decât omniprezentul gând că îmbătrâneşti” Georg Christoph Liechtenberg

Vârsta a treia este considerată ca fiind toamna vieţii, a doua tinereţe sau anii de aur. Aceasta este o parte inevitabilă a vieţii, pe care o experimentează oricine. Este o perioadă pe care fiecare o trăieşte diferit – există multe feluri de a îmbătrâni.

A îmbătrâni este un proces constant încă de la naştere. Cursul acestui proces, depinde de factorii genetici, de condiţiile şi stilul de viaţă.

Etapele îmbătrânirii

Organizaţia Modială a Sănătăţii a împărţit acest proces în 3 etape:

Etapele consecutive includ senilitatea progresivă fizică şi mentală:

Cum percepem persoanele în vârstă?

Modul în care percepem persoanele în vârstă depinde de mai mulţi factori. Tinerii, adulţii şi bătrânii percep diferit bătrâneţea. Graniţele bătrâneţii sunt aproximative. Se întâmplă frecvent ca persoanele, peste 60 de ani, să se simtă tinere, deci graniţele bătrâneţii sunt flexibile.

Cine este considerat bătrân indiferent de vârstă? – o persoană care a încetat să mai fie activă şi şi-a pierdut pofta de viaţă – simptomele îmbătrânirii sunt evidente la o asemenea persoană.

Există multe stereotipuri legate de bătrâneţe. Acestea ne influenţează felul în care percepem persoanele în vârstă. „Cultul tinereţii” care domină de obicei în societate, cauzează marginalizarea persoanelor în vârstă – acest lucru afectează viaţa profesională şi activitaţile sociale şi reprezintă opusul abordării blânde şi respectoase, pe care o datorăm persoanelor în vârstă.

Culorile bătrâneţii

Înaintarea în vârstă are beneficiile sale. Este momentul când oamenii trec prin „a doua tinereţe”. Iată avantajele anilor de aur:

Frumuseţea vârstei a treia

Timpul liber creşte pe măsură ce cariera profesională se încheie. Oamenii se pot dedica pasiunilor sale, se pot odihni sau călători.

Este momentul când apar nepoţii, oamenii se pot folosi de timpul liber şi de experienţa de viaţa pentru a ajuta la creşterea lor.

Multe persoane decid să facă activităţi de voluntariat, pentru a-şi folosi timpul liber în beneficiul altora.

La întrebarea care este cea mai mare frică a lor, de obicei oamenii răspund – faptul că îmbătrânesc. De ce gândesc aşa oamenii despre înaintarea în vârstă?

Dezavantajele înaintării în vârstă

Pentru o parte din oameni, bătrâneţea este legată de bolile care apar odată cu înaintarea în vârstă – cum ar fi incontinenţa urinară, osteoporoza, reumatismul, obezitatea, demenţa, etc.

Deteriorarea condiţiei fizice – aceasta duce la dependenţa de alte persoane şi la creşterea frustrărilor.

Multe persoane în vârstă cred că sunt respinse de societate. Aceste sentimente sunt însoţite de singurătate – copiii îşi trăiesc propiile vieţi.

Scăderea calităţii vieţii – pensiile sunt mai mici în comparaţie cu salariul pe care îl aveau înainte.

Persoanele în vârstă devin triste din cauza faptului că viaţa lor se apropie de sfârşit. Gândul la oportunităţile ratate şi visele neîmplinite îi fac să devină depresivi.

Vârsta înaintată a persoanei dragi –cum să ajutăm?

La un moment dat, membrii familiei îmbătrânesc. Nu întotdeauna ştim cum să reacţionăm sau cum să-i tratăm, fără a le răni sentimentele.

Vă oferim câteva sfaturi utile